Album van de week Voces8
Voces8 laat horen dat de stem als het licht eindeloos door het universum kan reizen.
‘De kunstenaar moet licht brengen in het mensenhart’
Zonder licht geen leven. Voor de oude componisten stond het licht gelijk aan God. Eigenlijk is daar niets aan veranderd, want ook in moderne muziek blijft licht een raadselachtige en mystieke kracht, geen wetenschappelijk verschijnsel. ‘Licht brengen in de duisternis van het mensenhart, is de taak van een kunstenaar’, vond componist Robert Schumann. En dat doen de zangers van het Engelse octet Voces8 op hun nieuwe album Lux, dat – zoals de Latijnse titel al suggereert – licht als rode draad heeft. De vijftien tracks vormen in dat opzicht een tocht door de muziekgeschiedenis: van het 16de-eeuwse O nata Lux van Thomas Tallis tot een bewerking van de popsong Teardrop van de band Massive Attack, dat onder meer bekend werd als de tune van de televisieserie House.
Geen instrument mocht tussen God en de mens in staan
Wie Voces8 hoort zingen, kan niet anders dan meegaan in de gedachte dat de stem muzikaal alles kan. In vervlogen tijden – en ook nu nog in de Russisch orthodoxe liturgie – waren in de kerk andere instrumenten verboden, omdat er niets tussen God en de mens in mocht staan. Drie keer maakt het ensemble gebruik van enige ‘ondersteuning’, twee keer een saxofoon, eenmaal een cello. Maar voor de rest regeert de puurheid van de stem, van de naar het licht zwevende en strevende klanken. In veel gevallen in een Latijnse en religieuze setting, zoals het prachtige Bogoroditse Devo, een Wees gegroet Maria, van Sergei Rachmaninov.
Muziek op zijn sterkst wekt de indruk eindeloos te zijn
Meest bijzonder is misschien wel de bewerking van het beroemdste deel uit Edward Elgars Enigma Variaties, ‘Nimrod’, met de woorden van het ‘Lux Aeterna’ uit het Requiem. ‘Laat het eeuwige licht schijnen op hen’, op de doden welteverstaan. Het klinkt of de muziek oorspronkelijk voor de acht stemmen is gemaakt. Voces8 laat je vergeten dat Elgar deze muziek eerst schreef voor piano en daarna voor symfonieorkest. Zowel afzonderlijk als samen scheppen de heldere stemmen een universum dat groter is dan je je als luisteraar kunt voorstellen wanneer je de acht namen onder elkaar ziet staan. Muziek op zijn sterkst wekt de indruk eindeloos te zijn. En dat is precies wat de zangers van Voces8 hier gelukt is.
Lees en luister ook
Het meesterwerk Elgars Enigma
Album van de week Vioolconcert van Schumann
Favorieten van Piet Hein Eek
Top 10 Sopranen
Top 10 Countertenoren
Focus Concertzaal 2.0