Top 15 Jong geleerd…
Alle beroemde musici zijn ooit begonnen met hun eerste muziekles. Hoe oud waren ze toen en hoe ging het verder?
Ruth Slenczynska, piano
De Amerikaanse Ruth Slenczynska (97) heeft een leven vol muziek achter zich. Haar eerste concert gaf ze als vierjarige. Niet lang daarna werd ze in één klap beroemd in Europa: het eerste wonderkind sinds Mozart werd ze genoemd. Voorlopig blijft de pianoklep nog niet gesloten want op haar 97e brengt ze nog een nieuw album uit: My Life in Music.
Lucas en Arthur Jussen, piano
Lucas en Arthur begonnen allebei als kleuter met pianolessen. Al snel vertrokken ze voor een jaar naar Portugal om bij Maria Joao Pires te studeren, bij wie ze ook daarna les bleven houden. Toen ze 14 en 17 jaar oud waren brachten ze hun eerste album uit bij Deutsche Grammophon.
Christian Li, viool
De Chinees-Australische Christian Li won op zijn tiende de Yehudi Menuhin International Competition for Young Violinists, als jongste violist ooit. Drie jaar later was hij opnieuw de jongste violist die een opname maakte van Vivaldi’s Vier Jaargetijden.
Hilary Hahn, viool
Toen ze drie jaar oud was, begon Hilary met vioolles via de Suzuki-methode. Ze gaf haar eerste concert toen ze 12 jaar oud was en had een platencontract op haar zestiende.
Lucie Horsch, blokfluit
Toen Lucie Horsch vijf jaar was kreeg ze de blokfluit in handen, maar haar talent is net zo breed als haar liefde voor muziek: ze speelt ook piano en zingt. Op haar 17e zette ze zichzelf met de blokfluit internationaal op de klassieke kaart met een Vivaldi-album dat goed was voor een Edison in de categorie ‘Debuut’.
Evgeny Kissin, piano
Op zijn zesde jaar bleek hij over zulk uitzonderlijk talent te beschikken, dat hij al werd toegelaten tot de Gnessin Staatsacademie voor Muziek. Hier ontmoette hij zijn eerste en enige leraar. Op zijn tiende gaf hij zijn eerste openbare concert.
Lang Lang, piano
Toen hij Tom en Jerry op de televisie zag wilde Lang Lang niets liever dan ook piano spelen. Op zijn derde jaar begon hij met les, op zijn vijfde gaf hij zijn eerste concert. Toen hij negen was stopte hij met pianospelen, omdat zijn docent hem ongetalenteerd vond. Gelukkig heeft hij de draad weer opgepakt en het tegendeel bewezen.
Daniel Lozakovich, viool
Daniel Lozakovich is één van de jongste solisten ooit die debuteerde op het muzieklabel Deutsche Grammophon. De ouders van het Zweedse wonderkind zagen al vroeg een groot tennisspeler in hem, maar het lot bepaalde anders. Op zijn zevende pakte hij de viool voor het eerst op en al op zijn negende debuteerde hij met een serieus orkest: het Moscow Virtuosi Chamber Orchestra. Wie in zo’n korte tijd het instrument zo in de vingers heeft, moet wel voorbestemd zijn voor de viool.
Jacqueline du Pré, cello
Op haar vierde jaar hoorde ze een cello op de radio en vroeg: ‘Mag ik er ook zoëen?’ Ze begon met les bij haar moeder. Op haar 16e jaar maakte ze haar officiële debuut op het grote podium. Ze studeerde toen bij William Pleeth.
Joshua Bell, viool
Hij begon op zijn vijfde met vioolspelen, nadat zijn ouders hem zagen muziekmaken met strak gespannen elastiekjes op de handgrepen van de kastlades.
Benjamin Grosvenor, piano
Toen Benjamin 6 jaar oud was begon hij met pianolessen bij zijn moeder. Op zijn elfde won hij de Piano Sectie van de BBC Young Musician of the Year en in 2011 was hij de jongste deelnemer aan de First Night of the Proms.
Yuja Wang, piano
Op haar zesde jaar begon Yuja met pianoles, op haar zevende ging ze naar het conservatorium in Beijing en toen ze 11 was werd ze als jongste student ooit toegelaten als muziekstudent aan de Mount Royal University in Calgary.
Itzhak Perlman, viool
Na het horen van vioolmuziek op de radio wilde hij viool leren spelen. Hij was drie en werd in eerste instantie niet toegelaten tot de opleiding op het Shulamit Conservatorium in Tel Aviv, omdat hij te klein was om een viool vast te houden. Toen hij 10 was gaf hij zijn eerste openbare concert. Hierna ging hij aan de Juilliard School in de Verenigde Staten studeren.
Daniel Barenboim, pianist en dirigent
Hij kreeg pianoles van zijn moeder toen hij vijf jaar oud was. Al snel stapte hij over naar lessen van zijn vader, die zijn enige leraar bleef. Op zijn zevende jaar gaf hij zijn eerste openbare concert.
Max Emanuel Cencic, countertenor
Toen hij zes jaar oud was zong hij voor de televisie in Zagreb (Kroatië) Mozarts aria van de Koningin van de Nacht. Op zijn elfde ging hij naar Wenen om bij de Wiener Sängerknaben te gaan zingen. Na zijn opleiding daar begon hij zijn zeer succesvolle carrière als solist.
Lees en luister ook
Top 10 Muzikale wonderkinderen
Playlist 100 Eenvoudige stukken
voor de pianoleerlingKijk Lucas en Arthur Jussen
spelen MozartKinderklassiek Les van Lang Lang
Top 5 Muziekfamilies