Column Tijl Beckand

Charles

 

c-beckandMijn leven lang ken ik al dat kleine stapeltje bladmuziek dat in een antiek kastje in mijn ouderlijk huis lag. Op het voorblad een foto van een man die op mijn oom Theo leek. Zijn kin iets omhoog, grote snor, ogen langs de camera gericht. De foto zou van ongeveer 1919 kunnen zijn. ‘Charles Beckand’ stond eronder. Dat vond ik als klein jongetje wel interessant natuurlijk, want ik droeg die naam ook. Hij bleek mijn overgrootvader te zijn. Ik haalde het stapeltje er wel eens uit en liet het aan vriendjes zien. Trots natuurlijk. Op de vraag hoe die muziek klonk zweeg ik altijd en haalde mijn schouders op.

De bladmuziek bleef steeds langer in het laatje liggen. Ik denk soms wel vijf jaar achtereen. Dan lag Charles in het donker naar de antieke houten plankjes te staren. Dag in, dag uit. Dat heb ik altijd wel zielig gevonden. Toen ik vijftien werd kreeg ik een grote liefde: Beethoven. Heel veel liefdes volgden: Brahms, Schubert, Sibelius, de lijst is eindeloos. Nooit had ik kunnen bedenken dat ik ooit een eigen programma zou krijgen waarin ik over al mijn liefdes kon spreken. Maar nog altijd liet ik Charles daar liggen.

Na aardig wat seizoenen over al mijn liefdes gesproken te hebben werd het tijd om toch iets voor die arme Charles te doen. Ik besloot langs al mijn ooms en tantes te rijden, alle muziek te verzamelen en mijn hele netwerk aan te spreken. Maarten Koningsberger, het Nederlands Blazers Ensemble, het Atlantic Trio en leden van het Radio Filharmonisch Orkest hebben de muziek van Charles Beckand uit de lucht geplukt. Eindelijk hoef ik niet meer mijn schouders op te halen of te zwijgen. De muziek bestaat. Is het goed? Dat laat ik aan anderen over. Het staat te dicht bij me. Ik vond het zelfs lastig om de muziek zelf uit te brengen. Gênant bijna. Een Beckand die een Beckand uitbrengt.

En toen kwam de campagne Aangenaam Klassiek. Nieuwe albums onder de aandacht brengen is een doel waar ik mij graag voor inzet. Of de muziek van Charles Beckand als geschenk bij de sampler kon worden gegeven. Voor mij kwam die vraag als een geschenk uit de hemel.

Charles woont straks niet meer in het laatje van mijn ouderlijk huis. Nee, hij gaat op kamers!

Tijl Beckand


banner-ak-3


top-24-tijl-koffie-vk_220x220Lees en luister ook