Top 10 Pianostukken voor beginners

Piano-illustratie

Pianomuziek voor beginners

Voor geen enkel instrument is zo veel muziek geschreven als voor de piano. Klassiek pianiste en docente Melanie Spanswick beveelt tien eenvoudige stukken aan, die goed te doen zijn voor de beginnende pianist (en zijn of haar buren). Kun je er na deze tien niet genoeg van krijgen? Luister dan eens naar onze afspeellijst met nog meer pianomuziek voor beginners: op Spotify maakten we een playlist met 100 stukjes en stukken voor de beginnende pianist. Ze staan in oplopende moeilijkheidsgraad, dus er is altijd wel iets te vinden wat bij jouw niveau past.


Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – De zieke pop

De zieke pop is het zevende stukje uit het Kinderalbum (Op.39) van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Het Kinderalbum is een reeks fantasierijke en zeer beeldende stukken. Deze muziek over een arme, zieke pop vraagt een hartstochtelijke en gevoelige interpretatie. Wanneer je het speelt, is het belangrijk dat beeld goed voor je te zien. Let erop dat je het geheel in een mooi vast en langzaam tempo speelt, met een zachte begeleiding in de linkerhand en een zangerige melodie in de rechterhand. Durf te experimenteren met het rechterpedaal en een zachte dynamiek.


Robert Schumann – Soldatenmarsch

De grote Duitse Romanticus Robert Schumann componeerde expressieve en emotionele pianostukken. Hij schreef echter ook veel werken voor kinderen en amateurs. De Soldatenmarsch komt uit het Album für die Jugend (Op. 68), een verzameling korte werken die Schumann in 1848 voor zijn dochters schreef. Dit opgewekte stuk vraagt om een vlug tempo en precies akkoordenspel. De hoogste noten van de akkoorden vormen de melodie, dus voor de vierde en vijfde vinger van de rechterhand is er werk aan de winkel. Een mooie klank is belangrijk!


Dmitri Kabalevsky – Galop

Dmitri Kabalevsky, een twintigste-eeuwse Russische componist, staat bekend om de leuke stukjes die hij schreef voor pianoleerlingen. Dit juweeltje is afkomstig uit de reeks 24 Lichte stukjes (Op. 39). Het is een typisch voorbeeld van de vrolijke, melodieuze en simpele stijl die kenmerkend is voor de werken van deze componist. Een goede articulatie en een heldere klank is belangrijk, net als een duidelijk ritme en een goede frasering. Een vrolijk en compact studiestukje.


Carl Nielsen – Poco Lamentoso

De Deense componist Carl Nielsen heeft charmante en elegante pianomuziek geschreven. Poco Lamentoso – een melancholisch maar betoverend werkje – is deel van een collectie met de naam Pianomuziek voor jong en oud (Op. 53). De regelmatige begeleiding in de linkerhand is het fundament van het stukje, daarboven zweeft de melodie. Probeer de melodie helderder en iets sterker dan de linkerhand te spelen. Geniet van de bijzondere, chromatische harmonie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Paul Harris – Ghostly Conversations

Dit mooie miniatuurtje van Paul Harris verklankt op treffende wijze een eng gesprek tussen spoken. Het stille openingsakkoord, waarvan je de toetsen zo zacht moet indrukken dat je de tonen niet hoort, geeft een spookachtig effect met resonerende boventonen op het moment dat je de melodie gaat spelen. De hoge tonen van de melodie worden steeds beantwoord met staccato (korte, puntige) noten in de bas, ook gespeeld door de rechterhand. Aan het eind zweven de spoken weg in de verte. Dit stuk is geschikt voor alle beginners.


Mike Tanner – Night Trip across Hong Kong Harbour

De Britse pianist en componist Mike Tanner heeft een collectie pianostukken gecomponeerd, met zowel werken voor beginners als voor gevorderden. De Eye-Tunes serie bevat 21 korte stukken, waaronder Night Trip across Hong Kong Harbour. Het is een evocatief stuk met veel pedaalwerk, kleurrijke harmonieën en een simpele melodie die aan China doet denken. Met zijn betoverende atmosfeer is dit stukje een genot voor iedere pianist.


Elissa Milne – Storm in a teacup

Dit is een levendig stukje van de hand van de Australische componiste Elissa Milne. Het komt uit het boek Very Easy Little Peppers, onderdeel van haar Little Peppers serie. Het stukje heeft een sterke ritmische drive, bezit een grote harmonische verscheidenheid en het is ook nog eens een goed stuk om aan je ‘staccato’ (kort, gepunt) spel te werken. De rusttekens en dynamische aanduidingen kun je gerust een beetje overdrijven, daardoor kun je de storm zo heftig maken als je zelf wilt.


Jeremiah Clarke – Mars van Koning Willem

Jeremiah Clarke was een Engelse barokcomponist en organist. Onder zijn werken zijn de bekende Mars van de prins van Denemarken (of ‘Trumpet Voluntary’) en de Trumpet Tune in D. De Mars van Koning Willem is een majestueus stukje in typische Clarke-stijl: precies vingerwerk, een dosis energie en ritmische controle zijn belangrijk. Een metronoom kan ook handig zijn…


Elena Cobb – I ate all the choc’late

Elena Cobb schreef de Higgledy Piggledy Jazz-serie voor late beginners, waarmee je jazz-achtige werken in je eentje of met een erg goed opgenomen bandje op cd kan spelen. In beide gevallen is I ate all the choc’late een leuk, ritmisch en energiek stuk. Je kunt het spelen zoals het staat opgeschreven, met de rollende bas en gesyncopeerde akkoorden, of je kunt improviseren op de voorgestelde blues-toonladder. Zowel geschikt voor kinderen als voor volwassenen.


Edward Elgar – Salut d’amour

(arr. Hans-Günter Heumann)

Piano-arrangementen bieden je de perfecte kans om vertrouwd te raken met bekende werken. Salut d’amour komt uit een album met verschillende transcripties door Hans-Günter Heumann. Dit beroemde stuk van Edward Elgar is een Britse klassieker en werd in 1888 geschreven voor piano en viool. Houd de begeleiding zacht en heb vooral plezier in de melodie.


Lees en luister ook